Et tilpasset tilbud til personer med funksjonsnedsettelser krever at vi jobber med egne holdninger og forventninger, og utviser sensitivitet i møte med alle brukere. Det innebærer å være bevisst på hvordan funksjonsnormen påvirker eget og senterets arbeid.
Funksjonsnormen er «antakelsen om at kroppen må fungere på en gitt måte for at man skal kunne delta i samfunnet og leve et godt liv».
De fleste av oss har funksjonsvariasjoner som i større eller mindre grad bryter med funksjonsnormen. Noen trenger briller, andre trenger bruk av tolk, noen har vanskelig for å sitte stille og noen er deprimerte.
Begrepet funksjonsvariasjon kan brukes for å beskrive «den fysiske, psykiske eller kognitive variasjonen som finnes hos alle mennesker, uten å vurdere den som nedsatt, fullkommen, frisk eller syk». Funksjonsvariasjon er med andre ord noe alle mennesker har. Begrepet skiller seg dermed fra funksjonsnedsettelse, som beskriver en bestemt gruppe av mennesker.
Det er vanlig å skille mellom normbrytende og normfølgende (eller normskapende) funksjonsvariasjoner. Normbrytende funksjonsvariasjonerer er variasjoner som bryter med funksjonsnormen. I hvilken grad en persons funksjonsvariasjoner anses som normbrytende eller ikke varierer historisk sett over tid.