FMSO_tilbud ved sentrene

Tilbudet ved sentrene

Sentrene er et tverrfaglig, gratis og lavterskel hjelpetilbud uten krav om henvisning. Sentrene skal fungere som et supplement til det offentlige hjelpeapparatet, og tilby råd, støtte og veiledning til de som har blitt utsatt for seksuelle overgrep og deres pårørende, etter prinsippet om hjelp til selvhjelp.

  • Kjernetilbudet ved sentrene er enesamtaler, gruppetilbud, sosiale tilbud og forebyggende opplysningsarbeid.
  • Tilbudet er primært for voksne personer og ungdom over 16 år.
  • Tilbudet ved sentrene er et supplement til det offentlige hjelpeapparatet, og skal ikke være til hinder for at brukeren benytter seg av nødvendig behandling i det offentlige helsevesenet.
  • Ansatte ved sentrene har taushetsplikt, og alle ansatte ved sentrene skal ha signert en taushetserklæring. Brukere av sentrene skal alltid opplyses om taushetsplikten og unntakene fra denne.
  • Alle ansatte ved sentrene må vise politiattest.
FMSO_veil barn

Tilpasset tilbud til barn under 18 år

Nok.-sentre som har tilbud til barn under 18 år har et særlig barnefaglig ansvar.

Sentre som har et tilbud til barn under 16 år, skal ha barnefaglig kompetanse, og skal følge Bufdirs faglige retningslinjer for arbeid med barn på sentrene.
Sentrene skal inngå i faglige samarbeid med barnevernet, i tillegg til andre relevante hjelpeinstanser som fastlege, spesialisthelsetjeneste, Barnehus og BUP.

Sentrene skal som hovedregel informere omsorgsgiver når barnet er under 16 år.

 

Forebyggende arbeid

Utadrettet virksomhet og forebyggende arbeid er en del av kjernetilbudet, og sentrene driver med opplysningsarbeid rettet mot fagpersoner, barn og ungdom i skoler og barnehager, og mot samfunn og media. En viktig del av dette arbeidet er også å markedsføre tilbudet ved sentrene overfor kommunene. Arbeidet skal være preget av samarbeid og kompetansedeling med relevante fagmiljøer, både lokalt og nasjonalt.

FMSO_likeverdig tilbud

Tilgjengelighet

Sentrene etterstreber å være tilgjengelige for alle utsatte og pårørende som har behov for råd, veiledning og støtte, uavhengig av hvor i landet de bor. Alle brukere ved senteret skal møtes med respekt og likeverd. Kjønn, legning, alderdom, funksjonsnivå, økonomi, språk, sosial, religiøs eller etnisk tilhørighet skal ikke være til hinder for at utsatte og pårørende skal få kjennskap til, eller benytte seg av tilbudet ved sentrene.

 

Tilpasset tilbud

Sentrene skal tilpasse tilbudet for det mangfoldet som alle kjønn, personer med nedsatt funksjonsevne, eldre og minoriteter utgjør.