Hva er et Nok.-senter?

Nok.-sentrene er et hjelpetilbud til utsatte for seksuelle overgrep og deres pårørende. Det er gratis og uten krav om henvisning. Sentrene tilbyr også veiledning og undervisning til skoler, helsepersonell og øvrige fagpersoner i spørsmål om seksuelle overgrep og seksualitet.

Seksuelle overgrep er et folkehelseproblem med store kostnader for samfunnet.

1 av 3 kvinner og 1 av 10 menn blir utsatt for seksuelle overgrep i løpet av livet. Mange av de mest alvorlige overgrepene skjer med barn og unge under 18 år.

Seksuelle overgrep kan ha store konsekvenser for den enkelte, og det koster samfunnet mye, viser en rapport fra 2023.

Nok.-sentrenes tilbud til utsatte og pårørende

Tilbudet på Nok.-sentrene gis gjennom enesamtaler, gruppesamtaler og planlagte sosiale aktiviteter. Hos oss kan man få hjelp til å oppsøke juridisk veiledning, følge til advokat, fastlege og rettsak ved behov.

Vi arbeider etter prinsippet om hjelp til selvhjelp og driver ikke med behandling. Vi er et supplement til annet hjelpeapparat for de utsatte, og samarbeider derfor tett med andre instanser i hjelpeapparatet.

På sentrene møter man faglige veiledere med lang erfaring. De ansatte på sentrene har helse- og sosialfaglig bakgrunn og bred kunnskap om ettervirkningene av seksuelle overgrep.

Finn ditt nærmeste senter noksentrene.no

Nok.-senterene løser oppgaver i kommunene

Lavterskeltilbudet til Nok. supplerer kommunenes egne tjenester til vold- og overgrepsutsatte, og bidrar til å forebygge nye overgrep.

Det krever mye av den enkelte kommune å ha god og oppdatert kompetanse på seksuelle overgrep i sitt hjelpeapparat. Riksrevisjonen viste i 2022 at det er mangler i det helhetlig hjelpetilbudet til utsatte for vold i norske kommuner, og manglende kunnskap om vold hos lærere, barnehageansatte og fastleger.

Nok.-sentrene mottar mange henvendelser fra fagpersoner i kommunene, og bidrar til øke kompetansen på vold og overgrep. Sentrene svarer blant annet helsesykepleiere, fastleger, sosionomer, rektorer og lærere på spørsmål i konkrete saker om overgrep og bidrar i mer overordnet planarbeid.

Ingar fra Nok. Oslo
Ingar fra Nok. Oslo

Organisering og finansiering av sentrene

Nok.-sentrene er ideelle stiftelser og foreninger, samlet under en felles paraplyorganisasjon, Nok. Norge.

Sentrene finansieres gjennom en samlet innsats fra kommune, fylkeskommune, helseregionene og stat.

Hovedvekten av tilskuddet kommer over statsbudsjett, men denne støtten er betinget av driftstilskudd fra tilstøtende kommuner. Derfor er støtte fra kommuner i sentrenes regioner avgjørende.

Kommunenes tilskudd skal sikre lokal forankring, påvirkning og eierskap til tilbudet til utsatte.

I 2023 har Nok.-sentrene avtaler med rundt 200 kommuner.

En ubyråkratisk og effektiv modell

Det er utfordrende for den enkelte kommune å ha den kompetanse og erfaringen på seksuelle overgrep som Nok.-sentrene sitter på. For kommunene er en avtale med et senter en ubyråkratisk og kostnadseffektiv måte å tilby innbyggerne hjelp for noe som er et stort problem for mange.

Sentrene har avtaler med mange av kommunene i et område. Dette sikrer et bedre tilbud til utsatte, og bedre bistand til kommunes hjelpeapparat enn den enkelte kommunen kan gi alene.

Forebyggende arbeid og samarbeid

Nok.-sentrene driver med forebyggende opplysningsarbeid rettet mot fagpersoner, barn og ungdom i skoler og barnehager, samfunn og media.

Samarbeid med andre tjenester og kompetansemiljøer er en viktig del av Nok.-sentrenes virksomhet og er en forutsetning for å fylle rollen som et supplement til hjelpeapparatet.

Barn under 18 år

Nok.-sentre som har tilbud til barn under 18 år har et særlig barnefaglig ansvar. De inngår i faglige samarbeid med barnevern, barnehus og andre relevante hjelpeinstanser. Bufdir har laget egne retningslinjer for hvordan vi tar i mot barn.

Les de barnefaglige retningslinjene våre her.

Statistikk over bruk av sentrene

Bufdir samler inn og publiserer årlig statistikk for bruk av sentrene mot incest og seksuelle overgrep.

Statistikken viser at det årlig er i underkant av 3000 brukere, utsatte og pårørende, på sentrene samlet sett.
Sentrene mottok 33 4000 henvendelser i 2022.

Statistikk over bruk av sentrene her.

Faglig fellesskap

Nok.-sentrene over hele landet jobber med seksuelle overgrep med et traumebevisst perspektiv. Sentrene inngår i et faglig fellesskap, med erfaringsutveksling og felles utviklingsprosjekter. Dette er for å sikre kvalitet på tilbudet vi gir på sentrene og et likeverdig tilbud til utsatte over hele landet.

RVTS har i sitt oppdrag å bistå de ansatte på sentrene i sine regioner med faglig veiledning og oppdatering.
Bufdir har retningslinjer for drift og tilbud på sentrene knyttet til tilskuddet.

Se hele vårt faglige grunnlag her

Nok. Norge

Nok. Norge er en medlemsorganisasjon for 15 av i alt 22 sentre for seksuelle overgrep. Nok. Norge jobber for gode hjelpetilbud til utsatte for seksuelle overgrep, og for å styrke samfunnets innsats mot overgrep.