Traumebevisst omsorg (TBO) er en forståelsesramme for å forstå barn med traumer, og de metodene og intervensjonene som følger av denne forståelsesrammen.
De tre grunnpilarene i traumebevisst omsorg er trygghet, relasjon og følelsesregulering (affektregulering).
Opplevd trygghet henger tett sammen med relasjon og tilknytning. Traumeutsatte barn forbinder ofte voksne med vonde følelser og kan møte nye voksne med mistenksomhet og uvennlighet. Omsorgspersoner rundt barnet må likevel møte barnet med respekt, være anerkjennende og sensitiv til barnets situasjon, og reflekterende i forhold til egne reaksjoner.
Barn som har opplevd repeterende traumer i tidlig alder har ofte ikke lært å regulere egne følelser. Følelsesregulering er nor barn lærer ved at omsorgspersonene opptrer trøstende og beroligende, med stemmeleie, kroppsholdning og berøring. Samregulering av følelser er viktig for at barnet skal lære at emosjonelle reaksjoner er naturlig og ikke farlig i seg selv. I tillegg til at følelser har et navn og de kan kjennes igjen.
Traumebevisst omsorg gir foresatte og omsorgspersoner, lærere og andre voksne rundt et traumeutsatt barn konkrete redskaper til å hjelpe både barn og voksne til å heles. Det er med andre ord ikke nødvendig med utdannelse innen psykologi eller traumebehandling for å ta i bruk traumebevisst omsorg. Alle som er nærstående et traumeutsatt barn kan benytte traumebevisst omsorg. Traumebevisst omsorg er i tillegg ofte en forutsetning for at spesialisert traumeterapi skal ha effekt.