Skjermbilde 2022-04-07 kl. 11.22.59

Nok. lanserer ny brosjyre!

Brosjyren er ment å være et supplement til Helsestasjonenes samtaler om barns seksuelle utvikling og forebygging av vold og overgrep. Målgruppen er foreldre og barn i småbarnsalderen (2-4 år). La barna sette ord på illustrasjonene, syng den kjente barnesangen og gjerne den mer tøysete varianten: «Hode, skulder, kne og lår, rompa går (…)». Snakk om alle…

Brosjyren er ment å være et supplement til Helsestasjonenes samtaler om barns seksuelle utvikling og forebygging av vold og overgrep. Målgruppen er foreldre og barn i småbarnsalderen (2-4 år).

La barna sette ord på illustrasjonene, syng den kjente barnesangen og gjerne den mer tøysete varianten: «Hode, skulder, kne og lår, rompa går (…)». Snakk om alle de rare lydene kroppen lager, tegn kroppen, prat om hva som er lov og ikke. Fortell barna hva de kan gjøre når noe føles ugreit. 

Brosjyren er tilgjengelig gratis på nett. Den finnes på bokmål, nynorsk og er oversatt til 13 andre språk. Helsesykepleiere, barnehageansatte og andre som jobber med små barn og foreldreveiledning er velkomne til å benytte seg av den. 

Snakk sammen om kroppen

Alle barn er forskjellige. Noen er sjenerte og andre ikke i det hele tatt. Gjennom å la barn sette ord på hva de liker og ikke liker, vise respekt og bekrefte deres følelser, lærer vi barna at deres følelser og grenser er viktige.

Akkurat som barn, er også foreldre forskjellige. Noen av oss synes det er helt greit å snakke om kropp, bruke ord som rompe, tiss, skjede og forklare hvordan man lager barn. Noen av oss synes det er vanskelig. Vi håper at denne brosjyren kan bidra til samtalen og gi rom for både tull og alvor om kropp og følelser.

Brosjyren er laget av Nok. Norge med støtte fra Bufdir. I utviklingen av brosjyren har vi samarbeidet med en tverrfaglig referansegruppe med barne- og helsefaglig kompetanse. Les mer om arbeidet med brosjyren her.

Vi håper at denne brosjyren kan være et supplement til Helsestasjonenes viktige arbeid for barns seksuelle helse og forebygging av vold og overgrep. Vi ønsker også å bidra til å styrke kontakten mellom helsestasjonene og de lokale Nok.-sentrene. Finn ditt nærmeste senter her.

Ingen skal bli utsatt for seksuelle overgrep.

Skriv til oss her